Stress og bekymringer

Tidsånd: Overveldelse

Samfunnet har blitt slik at vi kontinuerlig bombanderes av inntrykk og stimuli. Evne til å sortere ut, filtrere bort og ta vare på oss selv i denne jungelen har blitt viktigere og viktigere de siste årene.

I dette esseyet skriver Sissel Gran: «Jeg har veldig vondt for å akseptere at hver fjerde tenåringsjente har en psykisk lidelse som vi kan kalle depresjon. Kan vi ikke gi fenomenet dets rette navn: en plagsom, men helt normal og etter hvert farlig overveldelsesreaksjon i møte med de tusen internaliserte krav?»

Og

«Som psykolog vet jeg jo godt hvor viktig uforstyrrethet er for unge sinn, å få være i fred, usynlig, å ha frirom og det Anne-Cath. Vestly (fri og bevare, jeg er virkelig blitt gammel nå) kalte for «måpetid», et eldre begrep for å være avlogget, lenge før pålogging var oppfunnet.»

Klokt sagt! I tillegg skriver hun om sin egen erfaring med bråbrems og kollaps som illustrerer hvor utsatte vi alle er. Vi terapeuter som jevnlig formidler til andre hvor viktig det er med skjerming og selvivaretakelse er ikke alltid like flinke til å implementere denne kunnskapen i egne liv. Så da må kroppen ta i bruk de midlene den har og gi klar beskjed: STOPP.

20170813_090411


Hvordan ta kontroll på bekymringene?

Nyttig tekst om hvordan ta kontroll på bekymringene, skrevet av psykolog Aksel Inge Sinding ved Institutt for psykologisk rådgivning i Oslo.

20170804_224215


..Og: Finn lenker til stresshåndtering gjennom selvmedfølelse her!

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: