Selvfølelse og selvmedfølelse

Selvmedfølelse

«Self compassion» kan oversettes til norsk med «selvmedfølelse» eller «selvomsorg».
Dette kan sies å være motsatsen til den selvkritikken som de fleste av oss holder på med i større eller mindre grad. Å ha omsorg for seg selv er ikke det samme som å synes synd på seg selv eller gjøre seg selv liten. Å vise selvomsorg er å møte seg selv med den respekten, tilliten og oppmuntringen som en ville møtt en venn med. Personlig kaller jeg det «å dra lasset i samme retning», i form av å samarbeide med seg selv i stedet for å bruke energi på å rakke ned på, være i konflikt og krig med seg selv.

________________________

Hva er selvfølelse?

«God selvfølelse er å våge suksess, tåle å gjøre feil, tåle å ta feil. Hvordan oppstår selvfølelsen, og hvordan kan du jobbe med den?» Bra tekst og video av psykologspesialist Guro Øiestad.


Kristin Neff er kjent for sine studier og forelesninger om «self compassion», selvmedfølelse.

hjemmesiden hennes kan du lese hva hun skriver om temaet, samt finne mange gode videoer, øvelser og «guided meditations» som kan lastes ned som lydfiler.

Hun skriver blant annet: «Instead of mercilessly judging and criticizing yourself for various inadequacies or shortcomings, self-compassion means you are kind and understanding when confronted with personal failings – after all, who ever said you were supposed to be perfect?»


Per Einar Binder,

professor ved Universitetet i Bergen og min tidligere veileder, har skrevet mye bra om selvmedfølelse. Les for eksempel denne artikkelen fra Aftenposten: Intervju med Binder, der han blant annet sier «Vi trenger å stanse og gå av perfeksjonskarusellen. Den går veldig fort rundt. Når vi setter bena på bakken, er vi gjerne litt svimle i starten. Men så kan vi gå ut i det virkelige livet. Som er det ufullkomne livet. Det er der du kan finne ut hva du virkelig vil.» På psykologisk.no skriver han selv om «En grunnholdning av medfølelse».


Også Johanne Rogndal, min kollega ved Institutt for psykologisk rådgivning i Oslo, skriver godt om dette temaet på psykologisk.no: «God håndtering av stress forutsetter at vi er i forkant. Vi kan redusere stresset ved aktiv bruk av selvmedfølelse».


Kjempefin film om selvmedfølelse laget av Paul Gilbert & co (utvikler av Compassion Focused Therapy):

—————-

Fem tips til hvordan du kan styrke ditt barns selvfølelse

Barnevernspedagog Ellen C. Mentzoni Nilsen har en fin nettside som heter Trygge barn. På siden skriver hun blant annet: «Jeg ønsker å hjelpe voksne med å skape trygghet, mestring og god omsorg. Jeg brenner for at vi alle kan gjøre en forskjell for barn der vi er! Mange års erfaring fra morsrollen og arbeid innenfor barnevern, familiesenter og barnehage har styrket meg i troen på at god forebygging og tidlig innsats kan hjelpe barn til å få en bedre oppvekst.»

På bloggen hennes fant jeg flere fine tekster, blant annet denne om hvordan vi voksne kan styrke våre barns selvfølelse. Sitat fra teksten: «Barn som har god selvfølelse er bedre rustet til å ta egne valg ut fra sine behov og verdier. De vil også ha lettere for å inngå fine vennskap og sunne relasjoner med andre mennesker.»

Alfred og skyggen – en liten film om selvkritikk

Enda en flott film laget av min fantastiske kollega og leder ved IPR, Anne Hilde Vassbø Hagen: Denne gangen om hvor slem, trakasserende, urettferdig og fæl vår indre kritiker kan være – og om veien mot større grad av selvaksept, selvivaretakelse og selvomsorg.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: