Psykologi i samfunnet – litt av hvert

Så mye mer enn en asylsøker

God tekst som gir innblikk i hva enslige mindreårige som kommer til Norge kan ha med seg i ryggsekken sin.

Island foregangsland i forebygging av rusbruk blant unge

Rusbruk blant unge på Island har stupt de siste tiårene. Forskning blant Islands ungdom på 90-tallet viste at «de som i liten grad brukte rusmidler, delte visse karakteristika: De drev aktivt med organiserte fritidsaktiviteter, de tilbrakte mer tid med foreldrene per uke, de følte seg sett på skolen, og de tilbrakte ikke kveldene utendørs.» Island tok disse resultatene på alvor og tok store grep i politikk, lovgivning og forebyggende tiltak. Det gav resultater. Norsk tekst fra narkotikapolitikk.no som refererer til dette her. The Independent sin artikkel om saken her.


Psykologi i helsevesenet

«Det er ingen enkel sak å lytte, men det kan redde liv og forhindre lidelse.»

Min gode kollega Anne Hilde Vassbø Hagen fikk noen dramatiske uker i forbindelse med hjerteproblemer etter tvillingfødsel. Etter en lang rekke forsøk på å forklare leger på ulike avdelinger hvordan hun hadde det og få den hjelpen hun trengte kom hun i siste liten inn til undersøkelse og behandling.

Sitat fra teksten: «Tenk hvor mange tanker, følelser og behov pasienter har som helsepersonell ikke får tak i. Hvor mange pasienter er det ikke som er stille og samtykkende, men som skriker på innsiden? Selv voksne, sterke personer. Ledere, de utadvendte, de seriøse, de som er vant til å bli hørt. Selv politikerne, som er ansvarlige for omsorgen vi får i møte med hjelpeapparatet, kan bli lavmælte når de er syke og sårbare, enten det handler om angst eller hjertet. Redsel og skam kan dempe oss alle. Jeg vil ikke fremstå som dum, jeg vil ikke overkjøre fagfolk, jeg vil ikke virke hysterisk. Tenk om jeg oppfattes som svak? Jeg vil i hvert fall ikke at de skal tro at jeg er gal! Grensepsykotisk og Sandviken sykehus neste. Når vi er sårbare, redde, forvirret eller skamfulle, trenger vi å bli møtt med varme og av noen som virkelig lytter. Det er vanskelig å være sårbar i møte med et stort og «kaldt» system hvor det er knapt med ressurser, fokus på effektivitet og overarbeidet helsepersonell som gjør så godt de kan.» Et sterkt og viktig budskap!


Godt sagt om syn på mennesker som er sykemeldte

Jeg synes dette Si;D-innlegget i Aftenposten var kort, konsist og veldig godt sagt av skribenten: «Navere later ikke som om de er syke, de later som om de er friske.» Basert på syv års erfaring som psykolog til mennesker som er sykemeldte på grunn av lette til moderate psykiske lidelser kan jeg skrive under på at dette stemmer. Så det er viktig å ha respekt for andres strev. Og det er vite at det garantert ligger strev bak en sykemelding, samme hva diagnosen eller forhistorien er.


Sinnssykt

All ære til programleder Cecilie Ramona Kåss Furuseth og de andre deltakerne i tv-serien «Sinnssykt». Jeg tenker at motet og ærligheten de viser gjennom denne serien definitivt gir et viktig bidrag til å bygge ned fordommer mot psykiske lidelser i samfunnet. NRK skal så klar også ha sin del av æren for en fin, respektfull og omsorgsfull tilnærming til temaet.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: