Parforholdet

Parforholdet: Klok tekst om ferietider

Ferietider kan være best eller verst for parforholdet. Tiden sammen kan gi ny energi, påfyll og overskudd, eller ulikheter i væremåter og behov kan komme frem på måter som sliter på relasjonen. Min gode kollega, psykolog Didrik Hummelsund, er fast spaltist i VG Familieklubben, og skriver om utfordringer i parholdet. Her er første tekst om parforhold og ferie. (Obs.Du må bli medlem/logge deg på familieklubben for å få tilgang. Det er gratis og går kjapt.)


Kjærlighetspodden

Vil anbefale podcasten «Kjærlighetspodden» med parterapeutene Sissel Gran og Catrin Sagen. I en serie på (så langt) 21 episoder tar de for seg alt fra forelskelse/kjærlighet/samliv, til ulike typer problemer og utfordringer som vi alle i varierende grad kan kjenne oss igjen i. Her finnes kloke og nyttige tips å plukke opp fra de mange refleksjonene deres!


Parforholdet: Morsom filmsnutt

Anbefaler filmsnutten «It’s Not About The Nail» (1:41 min) på YouTube! 🙃 Illustrerer så godt en av de klassiske forskjell mellom menn og kvinner og hva vi trenger! 😂😂 Ps! Se gjerne filmen om empati på siden «Psykologi for alle» først 😄


God tekst om parterapi

Les psykolog Didrik Hummelsunds fine tekst om hvordan man kan streve i parforholdet, hvor skummelt det kan føles å ta steget å søke hjelp, og hva som kan komme ut av noen timer hos parterapeuten. Sitat fra teksten: «Når en terapi går bra handler det ikke nødvendigvis om hvem eller hvordan vi må endre oss. Det handler i stedet om å komme frem til nye måter å forstå både oss selv og den andre på. Bli bevisst hva vi begge bringer med oss inn i forholdet, og oppnå en dypere forståelse og aksept for hvem vi selv og den andre faktisk er.» (Obs. Hvis du ikke er det fra før må du bli medlem/logge deg på familieklubben for å få tilgang. Det er gratis og går kjapt.)

Screenshot_20170830-081948


Parforholdet: Faktorer som øker -og minsker- sjansene for at forhold varer

Denne teksten på psykologisk.no refererer til psykoterapeut og forsker John Gottmans studie av 73 gifte par fra 1992. Han fant blant annet at det er fire kommunikasjonsmønstrene som øker risikoen for brudd mellom par. Disse er «(1) kritikk av partneren, (2) tendens til å gå i forsvarsposisjon, (3) å vise avsky, og (4) å være passiv-aggressiv (dvs. at man viser fiendtlighet eller sinne på en indirekte eller subtil måte).» 5:1-regelen gjelder i parforholdet (som i mange andre relasjoner, f.eks. i foreldre-barn-forholdet): Det skal fem positive hendelser til for å veie opp for en negativ hendelse.

Screenshot_20171001-222547

——————-

Den emosjonelle kommunikasjonen i parforholdet er mer avgjørende enn du tror

Flere Gottman-referanser/noe av det samme som over, bare sagt på en litt annen måte: Psykolog Frode Thuen forklarer i denne kronikken om at hvordan par responderer emosjonelt på hverandres utspill har stor betydning for hvordan forholdet utvikler seg.

Sitat fra teksten: «Hvordan denne kommunikasjonen foregår kan faktisk forutsi med over 90 prosent sikkerhet om forholdet kommer til å utvikle seg positivt eller negativt de neste par tiårene.»

«Men hva mener han med emosjonell kommunikasjon? Jo, det kan være så mangt: Selv de mest dagligdagse eller praktiske spørsmål har ofte en emosjonell undertekst som handler om å opprettholde nærheten og fellesskapet i forholdet, og om å bli sett og hørt og anerkjent av den andre.»


——————

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: