Hva er følelser?

Følelseskompasset.no: En veiviser for å lære om, forstå og jobbe med egne følelser.

På denne nydelige og nyttige nettsiden har psykologene Jan Reidar Stiegler og Aksel Inge Sinding lagt ut veldig mye god informasjon om følelser.
Her kan du lese tekster med informasjon, få instruksjoner til øvelser og se videoer som hjelper deg å lære om følelser og utforske egen emosjonelle stil.

Du kan få hjelp til eget følelsesliv, samt hjelp til å håndtere emosjonelle utfordringer knyttet til parforholdet eller i foreldrerollen. Denne nettsiden passer for alle som vil forstå seg selv og/eller andre bedre, og den anbefales på det varmeste!

Følelseskompasset.no er basert på teorien og behandlingstilbærmingen Emosjonsfokusert terapi.

Hva er følelser? Oversiktlig og god tekst og video

Hva er følelser, og hvorfor er de så viktige? Her er en god og informativ tekst og video av min dyktige kollega og leder ved IPR, psykolog Anne Hilde Vassbø Hagen.

Screenshot_20170824-210807


Alfred & Skyggen – en liten film om følelser (7:35 min) Denne filmen er et must for alle som er interessert i psykologi…For alle som underviser i psykologi…For alle terapeuter…Og ikke minst: For alle som noen ganger har følt seg små, triste, redde eller ensomme. Kort sagt for oss alle! Også denne av psykolog Anne Hilde Vassbø Hagen. Obs. Finnes også i engelsk versjon – Alfred & Shadow – og på flere andre språk (søk evt. opp).


Emosjonsforskning: Viktigheten av å kunne akseptere negative følelser

De grunnleggende følelsene våre kan gi oss viktig informasjon om hvem vi er og hva vi trenger. Ved mistolking av egne følelser kan imidlertid skam og selvkritikk ødelegge vår mulighet til å lytte til og nyttiggjøre oss våre egne grunnleggende følelser. Sinne kan være uttrykk for behov for sunn selvhevdelse og grensesetting, men kan bli mistolket av oss selv til å være uttrykk for å være egoistisk og ville andre vondt. Tristhet kan være uttrykk for behov for omsorg, trøst og støtte, men kan bli mistolket av oss selv til å være «sutrete» og svakt. Redsel kan være uttrykk for behov for beskyttelse og skjerming, men kan bli mistolket av oss selv som tegn på feighet. Denne artikkelen viser at evne til aksept av egne negative følelser henger sammen med god psykisk helse og generell tilfredshet med livet. Sitat fra artikkelen: «De som prøver å svelge negative følelser og presse frem et smil, eller blir sint på seg selv for at de har det kjipt, kan ende opp med å få det enda verre.»

Screenshot_20170824-214247Psykiske lidelser stammer i de fleste tilfeller fra oversette følelser og udekkede behov.

Mine flotte kolleger ved IPRO, Aksel Inge Sinding og Sigrid Skeide, har skrevet en viktig kronikk om hvordan manglende kontakt med grunnleggende følelser kan ligge til grunn for mye psykisk smerte. De siste årene har det blitt mer åpenhet og mindre stigma rundt psykiske lidelser. Nå er tiden imidlertid inne for økt fokus på sammenhengen mellom psykisk strev og udekkede emosjonelle behov!


Store gutter gråter også

Respekt og all ære til disse tøffe mennene som blir med på å vise frem at «store gutter» også kan gråte, være sårbare og ha det vanskelig inni seg. For noen utrolig viktige rollemodeller for dagens unge..eller, når jeg tenker meg om, for menn i alle aldre! For en enormt viktig forebygging av lidelse på grunn av skam rundt og hemmeligholdelse av sårbarhet. All ære til Dagbladet og disse fine mennene. (…Må innrømme jeg aldri hadde trodd jeg ville komme med en sånn uttalelse om godeste Mr. Hagen…;)) Mer om gråt og historisk perspektiv på det å vise følelser her.

Screenshot_20170929-202857

——————–

Følelser i familien

Er så ufattelig stolt og imponert over min gode kollega og venn Bente Austbø. Anbefaler alle å høre dette kloke og rørende foredraget om følelser i familien, som Bente nylig holdt på Bergen bibliotek. Ekstremt viktig og relevant kunnskap, formidlet med så sterk varme, innlevelse og tydelighet ❤❤

————-

NRK-podcasten «Kraft – alt om følelser»

Mine fantastiske kolleger fortsetter å imponere med viktig formidling om følelsenes sentrale plass i livene våre. I NRK-podcasten «Kraft – alt om følelser» kan du høre Anne Hilde gi den gode faglige innføringen om temaet, mens Ida modig, klokt og sterkt forteller sin personlige historie om både erfaringer fra oppveksten og erfaringer fra terapirommet. Anbefales på det varmeste! ❤

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: