Søndag 22. mars 2020
Koronapandemien har på kort tid snudd opp-ned på verden og på det norske samfunnet. På få uker, eller nesten dager faktisk, gikk vi fra å høre om virusutbruddet i Kina, til å innarbeide råd om enda bedre håndhygiene enn vanlig, til plutselig å bli mer eller mindre isolert i hver våre hjem.
Mange er nå redde for egen del eller bekymret for noen de er glade i. En del er alvorlig syke, og noen har dessverre opplevd å miste en av sine kjære.
Store og små bedrifter er i krise, ufattelig mange har mistet jobben sin eller blitt permittert. Veldig mange er bekymret for økonomien og livsgrunnlaget sitt. Fremtiden kan kjennes veldig usikker og utrygg for oss alle.
Selv har jeg kjent på bekymring for de jeg er glad i som er i risikogruppen. Jeg føler på forfjamselse, og det går mye tid og kapasitet med til informasjonsprosessering og omstilling til en ny hverdag. Flere netter har jeg sovet urolig, og hatt levende drømmer hvor jeg formelig kan «kjenne» et hissig virus som hopper rundt i brystet mitt.
Midt oppi alt det vanskelige har imidlertid samfunnet og menneskene det består av også vist seg fra sine beste sider.
Enormt mange heltemodige helsearbeidere står på natt og dag for å holde smittetallene nede og å hjelpe alle som blir alvorlig syke. En rekke andre viktige (og underbetalte!) yrkesgrupper, som renholdsmedarbeidere, lærere butikkansatte, renovasjonsarbeidere og mange flere, gjør alt de kan for å holde samfunnshjulene i gang. Journalister jobber på spreng for holde oss oppdatert om siste nytt, musikere og andre kunstnere bidrar med rørende underholdning, og komikere bidrar med deilig galgenhumor så vi kan senke skuldrene til fredagspilsen i heimen og få oss en befriende latter oppi alt kaoset. Og ikke minst: Fantastisk mange mennesker deler av sine ressurser, bruker sin kreativitet og viser på hver sine måter omsorg, omtenksomhet, samhold og støtte til medmennesker og fellesskapet i denne utrolig spesielle unntakstilstanden vi er inne i.
Når det gjelder min egen yrkesgruppe, psykologene, vil jeg si jeg har vært vitne til mye god dugnadsånd og omstillingsevne også her. Vi har kastet oss rundt og ordnet videoterapi til de pasientene som ønsker det. Slik sett er vi faktisk enda mer tilgjengelige enn på lenge, for nå spiller ikke geografisk distanse noen rolle – mennesker på alle kanter av landet kan benytte seg av tilbudet om videoterapi.
Men så til poenget: Fine tekster og videoer har myldret frem i diverse medier den siste uken!
Under kan du finne en lang rekke linker til videoer med, og tekster skrevet av, kloke og kunnskapsrike psykologer. Felles for dem alle er at de er mine gode venner og kolleger ved Institutt for psykologisk rådgivning i Oslo eller Bergen.
I disse videoene og tekstene settes det treffende ord på en rekke av de følelsene mange av oss kan kjenne at raser rundet inni oss i utfordrende koronatider. Her finnes det mye varmende validering og mange gode råd for ulike utfordringer flere står i nå.
Så les, se og del gjerne det du finner nyttig i sosiale medier!
Faens koronavirus! Av psykologspesialist Hanna Aardal.
Hvordan ivareta døgnrytme og god søvn under koronakrisen? Av psykologspesialist Ane Wilhelmsen-Langeland.
Hvordan kan vi møte barns frykt for koronavirus? Av psykologene Aksel Inge Sinding og Ane Bente Gjul.
«Mamma, kommer du til å dø av Korona?» Av psykologspesialist Mette Garmannslund.
Slik bevarer du forholdet i Coronakrisen, Av psykolog Catrin Sagen.
Korona og behovet for mening og fellesskap. Av psykolog Aksel Inge Sinding.
Dagbladet tv: Psykolog Tonje Moe Thompsom svarer på spørsmål fra seerne.
Existential optimism in the times of coronavirus. Take # 1. Av psykolog Olga Lehmann.
Under her vil jeg legge ut linker til tekster og annet som blir produsert fra og med 23. mars:
Podcast: «Ta vare»: Catrin Sagen: Parforhold i koronaens tid.
De vi glemte å inkludere. Av psykolog Anne Hilde Vassbø Hagen.
Andre ressuser jeg kommer over som jeg finner aktuelle og nyttige: