Personlighetstest: 16 personalities
Ikke høy-akademisk, kanskje, men definitivt artig, sjarmerende og forbløffende treffsikker: Jeg synes denne personlighetsten er veldig bra. Her kan personlighetstrekk du kanskje har skammet deg over bli positivt reformulert og beskrevet med glimt i øyet. Og jeg kan i alle fall skrive under på det som er sitert på forsiden: «Nå føler jeg meg ikke så alene, fordi jeg vet at det fins andre som meg!» 😉
Er du en prokrastinerer?
Artig TED-talken med Tim Urban: Inside the mind of a master procrastinator. Hvis du er en som utsetter ting vil du garantert kjenne deg igjen! 😄
Hva skjer når vi slutter å sette folk i bås?
Elsker denne videoen!:
«Det handler om å se mennesker» Intervju med Marco Elsafadi.
Jeg har stor respekt og beundring for denne ildsjelen av en mann. Husker ham fra basketmiljøet i Kr.sand i ungdomstiden, og da han drev New Page i Bergen var det et par av ungdommene jeg jobbet med i BUP som ble henvist dit og ble godt ivaretatt i det miljøet. I dette intervjuet forteller han om sin egen oppvekst og bakgrunn, om opplevelser som har formet ham og idealismen hans, og om verdiene han lever for å formidle. Jeg var på foredrag med ham for mange år siden, og husker ennå den varmen og omsorgen han utstrålte når han snakket om akkurat dette: Viktigheten av å se mennesker og skape gode miljøer på skoler, idrettslag og arbeidsplasset.
Trekker ut det som handler om barn og ungdom som strever:
«Historiene som disse ungdommene hadde var helt logiske i forhold til deres adferd. Om du er utagerende eller voldelig, så kommer du ofte fra et hjem som er urolig. Om du har en far som er voldelig mot deg, eller enda verre, som er voldelig mot moren din i fylla, og du er vitne til det helg etter helg – trenger du ikke å lure på hvorfor han ikke klarer å sitte rolig på stolen mandag morgen i klasserommet!»
____________
Å høre stemmer er kanskje like vanlig som å være venstrehendt
En interessant tekst om viktig forskning, som jeg tenker raskt bør implementeres i psykologisk tankesett, skrevet av min gode kollega i feltet, Marius Veseth: «Vi må tenke nytt om uvanlige sanseefaringer.» «Forskning viser at uvanlige sanseerfaringer – inkludert det fagfolk betegner som hallusinasjoner – slett ikke er så uvanlig som mange har trodd.» «I studier der man har undersøkt og summert opp dette fenomenet, finner man at stemmehøring er omtrent like vanlig som det å være venstrehendt.»
En enkel håndmodell for å illustrere hjernens fungering og viktigheten av integrering og samarbeid mellom ulike hjernelag.
Psykiatriprofessor og hjerneforsker Daniel Siegel viser her en enkel modell av hjernen, med fokus på
- Å vise de tre lagene en ofte deler hjernen inn i: 1) Nedre del av hjernen, hjernestammen, regulerer bevissthetstilstander og kommuniserer med resten av kroppen, som fordøyelsessystemet og hjertefunksjon. 2) Midtre hjernedel, de limbiske strukturer, blant annet bestående av hippocampus og amygdala, som kan kalles «emosjonshjernen». I denne delen av hjernen styres blant annet reaksjon på fare, som kamp/flukt/frys/underaktiverings-respons. Kropp, hjernestamme og de limbiske stukturer jobber også sammen for å skape emosjoner, motivasjon, tilknytning til andre mennesker, samt kobler inn hukommelsen for å bedømme om noe er bra eller dårlig for oss. 3) Korteks tar seg av viktige menneskelige funksjoner som problemløsning, planlegging og bevisst tenkning, samt kommuniserer med resten av hjernen for å skape mening i informasjonen den får fra kroppen og resten av hjernen, samt omgivelsene.
- Modell for å vise viktigheten av å jobbe for å integrere (slik jeg tolker det: skape samarbeid mellom) de ulike hjernedelene. Hovedbudskapet hans er at «Integrering skaper velvære» (well being).